Коледният концерт на ЧСУ „Евлоги и Христо Георгиеви” – празник на българския дух и традиции
Китайската култура и българските традиции се преплетоха в благотворителния коледен концерт на Частно средно училище „Евлоги и Христо Георгиеви”, който се проведе на 20 декември 2023 г. в Университета за национално и световно стопанство. В навечерието на един от най-светлите празници над 200 деца в народни носии – от най-малките до най-големите, разказаха българска коледна приказка и огласиха аулата на УНСС със звънки песни и кръшни хора. Учениците показаха, че е важно да съхраняваме и почитаме българските традиции и ценности, защото благодарение на тях народът ни е оцелял и е запазил своя дух и култура.
„Много силни и въздействащи са енергията и емоциите в тази зала, защото ни събират талантът, трудолюбието и амбициите на нашите деца. Вашето присъствие ми дава увереност, че с всяка изминала година ставаме по-добри, по-мъдри и по-целеустремени в името на успеха на нашите ученици”, обърна се директорът на ЧСУ „Евлоги и Христо Георгиеви” Олга Ялъмова към гостите. Тя поздрави ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, който беше специален гост на тържеството, за преизбирането му на поста. За мен е чест, радост и гордост да ви приветствам в сградата на Университета за национално и световно стопанство, посочи от своя страна проф. Димитров. Той припомни, че УНСС е най-големият бизнес университет в Югоизточна Европа и е лидер в обучението по икономика. Гордеем се, че сме част от европейски алианс на бизнес университети и си сътрудничим с висши училища от Германия, Австрия, Холандия, Испания и Финландия, заяви ректорът на УНСС. Проф. Димитров припомни, че висшето училище има съвместни програми за обучение по икономика с китайски университети.
Коледният благотворителен концерт беше кулминацията от програмата на Деня на китайската култура, организиран от Частно средно училище „Евлоги и Христо Георгиеви” и Университета за национално и световно стопанство съвместно с посолството на Китайската народна република. В него с различни инициативи – рисуване на традиционна китайска живопис и работилници, се включиха Институт „Конфуций София” и Китайският културен център.
Специални благодарнсти изказваме и на ансамбъл “Гайтан” и фолклорен ансамбъл „На мегдана” за прекрасните носии, с които облякоха нашите деца, както и за правото те да изпеят авторската песен „Нашата земя”!
С общи усилия от продажбата на билети и артикули от нашия благотворителен коледен базар и работилници, успяхме да съберем сумата от 6525 лв., която е преведена за лечението на Ирен.
„Душата ни е избрала тази земя. Ние трябва да се храним от нея, да я пазим, да не се делим от нея. И най-вече да я обичаме. Защото тя е нашата земя, на нашия народ”, обърнаха се децата към гостите и на финала ги поздравиха с песента „Нашата земя”.