„Всички ние, и като родители, трябва да работим за престижа на учителите. В последните години образованието наистина стана национален приоритет, виждаме и промяна в учителските заплати”, заяви директорът на Частно средно училище „Евлоги и Христо Георгиеви” по време на 11-ото издание на „Шумът на парите”. Олга Ялъмова участва в панел „Образование”, който се проведе на 11 юни в рамките на едно от най-големите икономически събития в страната.
В образованието всички процеси са по-бавни, но сме тръгнали към промяната, заяви още Ялъмова. „Не бива в сферата на образованието някой да ни организира. Ние сами трябва да не спираме да учим през целия живот, за да бъдем мотивиращ пример за нашите ученици”, посочи директорът на ЧСУ „Евлоги и Христо Георгиеви”.
Много е важно да търсим силните страни на децата, за да не се стига дотам, че детето не иска да ходи на училище, категорична е Олга Ялъмова. Според нея ранното детско развитие е изключително важно, а родителите трябва да развиват у детето т.нар. меки умения – адаптивност, владеене на чужди езици, работа в екип, работа с техника, както и умението за учене през целия живот и критично мислене. Отговорният родител трябва да даде основата за образователния минимум и оттам да се надгражда по интереси, посочи директорът на ЧСУ „Евлоги и Христо Георгиеви”.
Тя добави, че от кризата излизаме по-сплотени. „Осъзнахме, че сме взаимно свързани като общество, разчитаме един на друг – ако аз се предпазя, предпазвам и вас и това важи за всички сфери на човешкия живот. Ние сме общество – с тази мисъл трябва да живеем и да я възпитаваме у децата”, каза в края на дискусията Олга Ялъмова.
Цялото интервю може да гледате тук
Снимка PROFIT.BG