В София се проведе първия по рода си фестивал за ушу културата и Купата на България по ушу за деца и юноши
Този фестивал на китайските бойни изкуства използва бойните изкуства като средство, чрез различни връзки като състезание по в различни стилове, лекция, представяне на книга, изпълнение на китайски народен музикален инструмент, представяне на чайна церемония, демонстрации на калиграфия, снимки на градски пейзажи и др. , китайски бойни изкуства и уникалният чар на китайската култура отвори нов прозорец пред българската публика за едно по-добро разбиране и разпознаване на Китай и изгради нов мост за укрепване на приятелството между двата народа. Фестивалът е съвместно организиран от нас и Българска Федерация по Ушу.
Церемонията по откриването започна с изпълнение на гуджън „Шаолин Шаолин“.Публиката се наслади на изпълнението на китайските национални музикални инструменти и на китайски танци, в изпълнение на Асиа Калъч от ЧСУ “Евлоги и Христо Георгиеви”. Последваха изказванията на г-н Хон Хай, директора на Китайския културен център в София, и Стефан Колев, председателя на Българската федерация по ушу. На последвалата церемония по награждаване на състезанието победителите получиха горещи аплодисменти и поздравления от всички.
След церемонията по награждаването, се проведе лекция на тема „УШУ – бойно изкуство, модерен спорт и упражнение за здраве“, нейн лектор беше Владимир Андреев. На лекцията лекторът представи историята, съдържанието и спецификата на ушу, карайки публиката да очаква с нетърпение бъдещото развитие на ушу.
След това имаше викторина, където участниците в състезанието спечелиха сувенири. След кратка пауза, публиката се наслади на представяне на чаена церемония и след нея калиграфия.Участниците усетиха неповторимия чар на китайската култура, като опитаха различни чаени напитки и оцениха красивите калиграфски произведения. Чаената церемония беше представена от очарователната Boyka Mihaylova. А калиграфията беше представена от вдъхновяващия Silvi Velev.
В 15 часа следобед беше представена новата книга „Езикът на Тайдзицюен“ с лектор д-р Sisi Teodosieva, синолог, на представянето присъстващите се сдобиха с книги с автограф. Тази книга дълбоко анализира многообразието и очарованието на бойните изкуства и носи просветление на любителите на бойните изкуства.
По време на събитието представихме и новото туристическо мото „NIhao China”. Фотоизложбата с темата за градските характерни сгради на Пекин и Нинбо,както и моделите на специалитети привлякоха вниманието на публиката.
Връзката между страните се крие в връзката на сърцата между народите. Културите са прекрасни поради обмена и се обогатяват чрез взаимно обучение. Китайският културен център в София обръща повече внимание на изгражданет на местни марки за културен обмен, ще си сътрудничим с Българска Федерация по Ушу за създаването на трупа, изпълняваща Танцът на дракона и Танцът на лъва. Приемайки първия китайски културен фестивал на ушу като нова отправна точка, ние ще положим усилия да направим нов принос за насърчаване на културния обмен между Китай и България и укрепване на приятелството между двата народа.