Вчера бе проведена онлайн приятелска среща между китайски студенти по българска филология и български ученици от частното средно училище „Евлоги и Христо Георгиеви“. Темата на срещата беше споделяне на знания по езици и култура в формата „въпроси и отговори“. Около 50 студенти и преподаватели от Пекинския университет за чужди езици, Пекинския университет за международни изследвания, Тиендзинския университет за чужди езици и ученици и учители от ЧСУ „Евлоги и Христо Георгиеви“ с изучаване на китайски език взеха участие.

В начало на срещата учениците започнаха с китайската песен „Чуйте моето благодаря“. После китайски студенти и български ученици гледаха онлайн изложба от рисунки на ученици от 6. клас на училището към Пекинския университет за чужди езици.

Най-интересен беше форматът на разговорите – българските ученици задаваха своите въпроси на китайски, а китайските студенти отговаряха на български, като по този начин се получи уникална атмосфера на разбирателство и международно приятелство.

Срещата е организирана от Асоциацията за приятелство на китайските студенти, които са се завърнали в родината след обучение в чужбина към Пекинския университет за чужди езици. Според организаторите благодарение на инициативата „Един пояс, един път“ взаимният обмен за обучение на китайски студенти в България и българи в Китай се развива изключително бързо.