Скъпи ученици, скъпи учители, родители и приятели!
Благодаря на всички Вас, че сме заедно в този тъй тържествен ден!
Позволете ми първо да Ви представя и да благодаря на нашите официални гости за това, че споделят днес нашето вълнение и празник:
Г-н Гуан Син, съветник към посолството на Китайската народна република с ресор „Култура“;
Г-н Ян Тиен, отговарящ за отдел „Образование“ към посолството на Китайската народна република;
Г-н Лиу Сиумин, директор от китайска страна на Институт „Конфуций“, град София;
Г-н Дун Юенсин, директор от китайска страна на Институт „Конфуций“, град Велико Търново;
Г-н Хун Хай, директор на Китайския културен център;
Г-н Ли Шаоуей, изпълнителен директор на „Хуауей“ за България.
На всеки 15 септември вълнението наистина е огромно! Пред прага сме на новата, девета учебна година за нашето училище.
Нека посрещнем с „Добре дошли“ всички нови ученици и особено малките ни първокласници и децата от подготвителната група.
Скъпи деца, желаем Ви да бъдете много ученолюбиви и трудолюбиви, да усвоявате успешно знанието и да надграждате постигнатото дотук.
По традиция на 15 септември правим равносметка на постиженията от изминалата година. Учебната 2022/2023 г. бе забележителна и отново можем само да се гордеем с успехите на нашите ученици и техните преподаватели на изпитите за международни езикови сертификати HSK и Cambridge, както и конкурсите „Китайски езиков мост“ и състезанията по математика, на които нашите ученици неизменно покориха челни места. Ще спомена само някои от тях:
От Международното състезание „Математика без граници“ с медали през учебната година се окичиха:
Сребърен медал – Радилина Чалъшева от II клас и Алекс Кузманов от IV клас;
Бронзов медал – Калоян Павлов, Алекс Кузманов и Калоян Павлов от II клас и Виктор Тодоров от IV клас;
На Националното финално състезание „Таралеж“ 2022 г. златен медал спечели Кристиян Андреев от IV клас;
На Националното финално състезание на Сдружението на българските начални учители 2022 г. сребърен медал завоюва Радилина Чалъшева от II клас.
Наши ученици спечелиха всички награди- първа, втора и трета награда на състезанието по китайски език за ученици от началните и основни училища в България „Китайски езиков мост“, с главен организатор Посолството на Китайската народна република в България:
I място – Янис Енчев;
II място – Дара Гвоздева;
III място – Андреа Чучкова и Максим Йовев.
Каролин Канледжиян спечели титлата „Млад посланик на китайската култура на България“ в международното състезание „Мост на приятелството и посланик на културата 2022“. Участие в състезанието взеха младежи от цял свят на възраст от 13 до 16 години.
Ученици от ЧСУ ,,Евлоги и Христо Георгиеви” бяха наградени и за участието си в XIII-ия Национален конкурс ,,България и Китай – древни и уникални цивилизации” – 2023 г. на Институт „Конфуций“ – Велико Търново. Специална награда на журито получи Радина Пашова – II клас, а първата награда в категория „Презентация“ грабна Константин Петков – II клас. В трета възрастова група на второ място се класира Александър Нецов – VIII клас.
Поздравления за интереса към китайския език и успехите постигнати с много знания, креативност и отдаденост!
В края на месец юни за пръв път в историята на нашето училище бе реализиран езиков лагер в Китай. Съвместно с частното училище „Инхуа Интернешънъл“ от град Тиендзин, организирахме обучението по китайски език на 27 наши ученици. В рамките на три седмици децата се потопиха изцяло в китайската среда, удвоиха знанията си по езика, създадоха приятелства за цял живот, споделиха училищния живот на техните връстници от Китай. Като част от програмата те посетиха някои от световноизвестните културни и исторически забележителности, возиха се на високоскоростен влак, на градския транспорт, придобиха непосредствено впечатление от китайския бит и култура. Децата изградиха полезни социални умения и получиха ценни знания, които няма да намерят в нито един учебник.
Сърдечно благодарим за приятелското отношение и изключителното старание и гостоприемство от страна на нашите приятели от „Инхуа Интернешънъл“.
Искам да ви споделя, че нашите амбиции не стигат до тук. Двете училища задълбочаваме своето сътрудничество и от тази учебна година отпускаме съвместна стипендия за трима наши ученици от XI клас, с която те ще се обучават в „Инхуа Интернешънъл“ през целия първи срок на тази учебна година. Желаем им успех и нямаме съмнения, че ще представят достойно ЧСУ „Евлоги и Христо Георгиеви“ и България.
За първи път наши ученици от гимназиален етап ще получат и 5 стипендии за отличен успех, които се отпускат от държавния бюджет. Това са:
Йордан Стефанов Василев;
Кирил Методиев Методиев;
Момчил Росенов Георгиев;
Никол Стоянова Дамова;
Никол Захариева Кирилова.
Тези успехи ни вдъхновяват да гледаме напред, към нови хоризонти и възможности, които ще позволят на нашите ученици да продължат образованието си в престижни университети, да имат успешна професионална реализация и добра жизнена перспектива.
Постиженията на децата ни са огледало за работата на учителите и сега искам да поздравя всички наши преподаватели! Уверена съм, че успехите ни ще се множат, защото са резултат от амбиция, професионализъм и новаторство.
Скъпи родители,
Благодаря ви, че сме заедно – с общи ценности и копнежи за бъдещето на децата ни. Семейната среда е преди образователната и доверието, което получаваме, е в основата на изброените от мен постижения на нашите деца. За нас – ръководството и екипа на ЧСУ „Евлоги и Христо Георгиеви“, качественото образование е наистина кауза, която отстояваме всеки ден.
Ще се обърна към нашите гости. Уважаеми гости на нашето тържество, благодарим ви че споделяте с нас този важен и вълнуващ момент. Това е вашата оценка и признание за нашата работа, оценка за постигнатите резултати на нашите ученици и израз на споделени уважение и приятелство, на които ние много държим.
Желая на всички здраве и вдъхновение! Да растем, мечтаем и успяваме заедно!
На добър час!
Олга Ялъмова
Директор на ЧСУ „Евлоги и Христо Георгиеви“
15.09.2023 г.